חדשות ומאמרים מעולם השמאות והנדל"ן

בעמוד זה תמצאו חדשות ומידע מקצועי בנושא שמאות מקרקעין הכולל בתוכו תחומים רבים, כגון: הערכות שווי, עריכת שומות, חוות דעת, שומות לעניין היטל השבחה, ערעור על שומות, פיצויים בגין הפקעות, דיירות מוגנת, הכנת טבלאות איזון, מיסוי מקרקעין, ייעוץ ובדיקות עבור יזמים, חוות דעת בנושא ירידת ערך מקרקעין, ייצוג לקוחות בפני רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), מומחה בהליכי בוררות, שמאות למיזמי פינוי בינוי. ועוד…

פטור או חיוב? המחלוקת על היטל השבחה וגבולות הפטור בדירות מגורים

צילום: מדלן

פסק הדין דן בערעור של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב נגד תושבת העיר, שביקשה פטור מהיטל השבחה על הרחבת דירתה. הוועדה טענה שיש לכלול בשטח הדירה גם את שטחי הממ"ד והמחסן, ולכן הפטור לא חל. בית המשפט דחה את הערעור וקבע:
מחסן עד 20 מ"ר לא נספר בתוך 140 המ"ר הפטורים וממ"ד פטור מהיטל השבחה ולכן אין להביא אותו בחשבון..

משבר סאב-פריים בישראל? כשאתם תבכו, הבנקים ימשיכו לעשות מיליארדים

כתבה מאתר גלובס 07.03.2025, צילום: אייס

רבות דובר בתקשורת לגבי עסקאות "80/20 ו-90/10 והדמיון למשבר ה"סאב – פריים" שפקד את ארצות הברית ב2008 וגרם לירידה של כ-30% במחיר היור בין השנים 2006 ל-2012. אם לטענת נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון אנו נמצאים בפתחו  של משבר דומה?.

נחזה כי גם במקרה של אי פרעון, מבנה הבטוחות והמשכנתה "העביר את הסיכון ללקוח" (נגיד בנק ישראל פרופ' אמריר ירון

 

האם דירות עם ממ"ד יהיו שוות יותר כסף?

כתבה מאתר גלובס 05.11.2023

מלחמת "חרבות ברזל" פגעה קשות בתחושת הביטחון של רבים מאזרחי ישראל, וכבר ישנם דיווחים על ביקושי שיא לממ"דים ולמרחבי מיגון אחרים  האם זה יוביל לעליית ערכן של דירות ממוגנות, מה הרווח הישיר מבניית ממ"ד – ומה לגבי העלות?.

ככלל, העלויות הכרוחות בהקמת ממ"ד בדירת מגורים  תורמים לשווי הדירה הן בתוספת שטח והן בבביקוש מוגבר עקב המצב הבטחוני.

שומות לבטוחה לאשראי בנקאי (תקן 19)

בשמאות מסוג זה מעריך השמאי את השווי למטרת בטוחה המהווה את השווי המתקבל בשיטה השמרנית. כלומר, לאחר שהתחשב בזכויות הקנייניות הקיימות בנכס לרבות ניכוי מרכיבי שווי של זכויות שאינן ניתנות לשעבוד..

שומות היטל השבחה (בפני שמאי מכריע ו/או וועדת השגות)

היטל השבחה הוא תשלום שדורשת הועדה המקומית לתכנון ובניה שגובהו נקבע בהתאם להוראות התוספת השלישית לחוק התכנון והבניה. היטל ההשבחה מוטל על בעל…

חכירה והפחתת תשלומים - רשות מקרקעי ישראל (רמ"י)

מרבית החיובים של רמ”י מתבססים על פרשנות שנוחה לרמ”י בעניין הזכויות החוזיות אל מול הזכויות המבוקשות ועל יישום של הוראות הסכם החכירה ונהלי רמ”י…

שומות לפיצויי הפקעה

הפקעת מקרקעין היא העברה כפויה של זכויות במקרקעין לצורכי ציבור כדוגמת סלילת דרכים, שתילת גנים, ארגון שטחי נופש ועוד. ההפקעה היא פעולה קניינית ולא תכנונית. אולם, הפקעה מכוח חוק התכנון והבניה יכולה להיעשות רק לאחר שקיימת…

שומות IFRS

החל משנת 2008, בעקבות פעילות גוברת של חברות ישראליות בחו”ל, הותאמו תקני החשבונאות הנהוגים בישראל לאלה המקובלים בחו”ל, עפ”י תקן דיווח כספי בינלאומי הנקרא – IFRS. בהתאם לתקן זה, מציגות חברות ציבוריות את שווי נכסי הנדל”ן שברשותם…

ליווי פרויקטים התחדשות עירונית (פינוי בינוי ותמ"א 38)

התחדשות עירונית היא תהליך לחידוש ושדרוג אזורים עירוניים ותיקים או מוזנחים לכדי סביבת מגורים מטופחת, איכותית ומודרנית. התוכנית להתחדשות עירונית נועדה למצות את פוטנציאל השימוש בקרקע ולשמר שטחים….

מיסוי מקרקעין ומס שבח

חוק מיסוי מקרקעין עוסק במיסוי החל על הצדדים בעת מכירת זכות במקרקעין או זכות באיגוד מקרקעין (איגוד שכל נכסיו הם זכויות במקרקעין). ‘זכות במקרקעין’ מוגדרת על פי החוק בתור בעלות, חכירה למשך יותר מ-25 שנים או הרשאה לשימוש במקרקעין…

היטל השבחה – לא מילה גסה

השבחה כשמה כן היא, תורמת לעליית ערך הנכס. היא יכולה לנבוע מסיבות כמו הגדלת זכויות בנייה, תוספת מרפסת, בניית קומה נוספת ועוד מקרים בהם בעל הנכס מקבל אישורים שמעלים את פוטנציאל השימוש ובהתאאם את הערך. על הערך הזה…

הקניית בעלות – רשות מקרקעי ישראל

חוק רשות מקרקעי ישראל, התש"ך-1960, קובע כי ניתן להעביר בעלות במקרקעי ישראל, בהתאם לכללים המפורטים בו, כך שהחוכר יירשם בטאבו כבעלים של הנכס ולא ידרש לפנות לרמ"י בכל פעולה במקרקעין אשר תתבצע ישירות מול לשכת רשום המקרקעין…